PORKKANAPANNULEIPÄ (uunipelti) 6 dl vettä 1 rkl fiberhusk 1 dl kaurahiutale Sekoita ensin nämä ja anna turvota n. 5-10 min. 4 dl porkkanaraaste 2 munaa 2 tl suolaa 4 rkl siirappia 50 g hiivaa 1/2-1 dl margariini/öljy 9,5 dl glut. jauhoja (tumma ja vaalea) Vatkaa yleiskoneella tai käsivatkaimella vähän aikaa. Levitä uunipannulle ja kohota. Paista n. 200 asteessa 25 min. JOULUPIPARIT - 125 g margariinia - 1,5 dl sokeria - 0,75 dl siirappia - 1 tl kanelia - 1,5 tl pomeranssinkuorta jauh. - 0,5 tl inkivääriä - 0,25 tl neilikkaa - 1 tl soodaa - 2 munaa - 3 dl glut. jauhoseos - 2,5 dl tattarijauhoa Kiehauta rasva, sokeri, siirappi ja mausteet. Lisää jäähtyneeseen seokseen vatkatut munat ja jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Anna taikinan kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään. Kaaviloi taikina ohuehkoksi levyksi ja ota siitä muotilla piparkakkuja. Paista n. 8 min 200 asteessa.
PERUNALAATIKKO (Glut. imelletty) 1 kg kuorittuja, keitettyjä, hyvin soseutuvia perunoita 1-1/2 dl kuumaa keitinvettä (ei suolaa) 0,5-1 dl tattarijauhoja n.1 dl siirappia 50 g - 70 g voita 3-4 dl maitoa 1-2 tl suolaa (maun mukaan) ripaus muskottipähkinää Survo perunat kuumina (ilman vettä), lisää osa tattarijauhoista ja siirappi. Anna hiukan jäähtyä. Lisää joukkoon keitinliemi, voi, maito ja mausteet sekä tarvittava määrä lopuista jauhoista. Sekoita hyvin ja jätä taikina löysähköksi. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Kaada taikina voideltuun uunivuokaan (folioon). Kypsennä perunalaatikkoa 150 asteessa uunin alatasolla n. 3 tuntia. Tarkista tilanne välillä. Jäähtyneenä laatikko paksuuntuu ja sitä voi notkistaa vaikka kermalla seuraavan kerran lämmitettäessä tai esim. pakastuksen jälkeen. VALKOSIPULISILAKAT 600G SILAKKAFILETTÄ LIEMI: 4,5dl vettä, 1,5dl etikkaa, 1rkl sokeria, 1rkl karkea suola Sekoita liemen kaikki aineet hyvin. Liota fileitä liemessä 1vrk. Valuta seuraavana päivänä hyvin. Irrottele fileet nahoista.
Laita kastikkeeseen: 200 g smetanaa/ kermaviiliä 1 dl vispikermaa rouhittua mustapippuria ripaus suolaa 3 hienonnettua valkosipulinkynttä
Anna maustua 1-2 vrk. RIESKAT (16kpl) 50 g lakt. margariini tai voi 3 dl vettä 1/2 dl Pofiber perunakuitua 1/2 pkt hiivaa 1 1/2 tl suolaa 1 tl jauhettua kuminaa 1 pkt Semper glut. karkeaa jauhoseosta (säästä 1,5dl leivontaan)
Sulata rasva, lisää vesi ja perunakuitu. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liota hiiva seokseen. Sekoita joukkoon muut ainekset ja anna nousta peitettynä n. 30 min. Jaa taikina 16 osaan. Kauli paloista ohuita rieskoja. Pistele rieskoihin reikiä haarukalla. Paista leivinpaperin päällä uunissa 225 asteessa n. 8 min. OMENAPIIRAKKA 2 kananmunaa 3 dl sokeria 150 g lakt. margariinisulaa 4,5 dl glut. jauhoja 2 tl leivinjauhe 2 tl van.sokeri 1,5 dl lakt. maitoa tai vettä
Päälle: 2-3 omenaa viipaleina, 1/2dl sokeria, 2tl kanelia.
Vaahdota munat ja sokerit. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon vuorotellen nesteen ja rasvan kanssa. Kaada taikina voideltuun uunivuokaan (25 cm). Sekoita täytteen sokeri ja kaneli muovipussissa. Lisää pussiin omenalohkot ja ravista pussia. Asettele omenalohkot piirakkapohjan päälle ja ripottele loput kaneli-sokerit lohkojen päälle. Paista 200 asteessa n.40 min. Tarjoa jäähtynyt piirakka vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Itsenäisyyspäivän lusikkaleivät (20kpl) - 100 g lakt. voita - 1 ¼ dl sokeria - 2,5 dl vaalea Jyttejauho - 1 tl leivinjauhe - 1 tl van.sokeri Anna voin kiehua kattilassa miedolla lämmöllä n. 4-5 min. koko ajan sekoittaen. Kun voi on pähkinänruskeaa, ota kattila pois liedeltä. Sekoita kuumaan voihin sokeri, jäähdytä. Vatkaa voi-sokeriseos vaaleaksi, kuohkeaksi. Lisää loput aineet. painele taikinaa soikean teelusikan pesään ja vedä taikina lusikasta suoraan leivinpaperilla vuoratulle pellille kupera puoli ylöspäin. Paista 200asteessa n. 10 min. Laita jäähtyneiden pikkuleipien väliin marmeladia ja kierittele sokerissa. FOCACCIA 5 dl vettä 25 g hiivaa 2tl fiberhusk ½ dl oliiviöljyä 1 tl suolaa 2 dl tumma Jytte-jauho 4 dl vaalea Jytte-jauho Pinnalle: aurinkokuivattuja tomaatteja mustia kivettömiä oliiveja tuoretta tai kuivattua rosmariinia oreganoa (suolahiutaleita) Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää fiberhysk ja anna seistä 10 min. Lisää oliiviöljy, suola ja jauhot. Vaivaa taikina yleiskoneella hyvin. Taputtele taikina öljytyin käsin leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota leivinliinalla peitettynä n. 1/2 tuntia. Painele aurinkokuivatut tomaatit, oliivit, rosmariini ja oregano taikinaan. Voit ripotella mausteeksi vähän suolahiutaleita. Paista focacciaa 225 asteen uuninlämmössä n. 20 min. tai kunnes pinta on kauniin värinen. TATTARISÄMPYLÄT 5 dl vettä 50 g hiivaa 1 muna ½ tl suolaa 2 dl tattarihiutaleita 1 rkl pellavansiemenrouhetta 4 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta 5 dl gluteenitonta jauhoseosta 50 g sulatettua margariinia Pinnalle: tattarihiutaleita Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon muut aineet ja vatkaa muutama minuutti puukauhalla. Nostele lusikoiden avulla taikinanokareita leivinpaperin päälle pellille. Muotoile nokareet sämpylöiksi. Jos taikina tarttuu käsiin, käytä vähän jauhoja. Tarvittaessa ripottele tattarihiutaleita pinnalle. Kohota sämpylöitä muutama minuutti. Paista 225 oC 15 minuuttia. Sämpylät voi hyvin pakastaa. Gluteenittomat tuotteet eivät säily tuoreina kuin hetken HELPPO SUKLAAKAKKU 1 muna 1½ kkp sokeria ½ kkp tattarijauhoja 1 kkp gluteenittomia jauhoja 1 kkp maitoa 2 rkl kaakaojauhoja ½ tl neilikkaa ½ tl kanelia ½ tl soodaa ½ kkp (n. 75 g) sulatettua margariinia Sekoita sokeri ja munat keskenään. Lisää mausteet, maito sekä jauhot, joihin on huolellisesti sekoitettu sooda. Lisää lopuksi rasva. Kaada taikina tattarijauhoilla leivitettyyn vuokaan. Gluteenittomat korppujauhot käyvät vuokaan myös. Paista kakkua aluksi 15 minuuttia 150 oC. Nosta lämpötila 180 asteeseen ja paista vielä 45 minuuttia.
|